СООПШТЕНИЕ ЗА РАБОТИЛНИЦИ

РАБОТИЛНИЦИ СООПШТЕНИЕ Завршување на тематски средби за развој на велосипедскиот туризам во Серес

Амфиполи, Керкини и Серес

Во рамките на прекуграничниот проект „Мрежа на градови за велосипеди за велосипеди, е-велосипеди итн.“ и акроним „BIKE CITIES“, Центарот за доживотно учење ПКМ на Подрачната единица Серес организираше три тематски средби во префектурата Серес, Амфиполи, Керкини и Серес, со цел размена на мислења за придобивките од велосипедскиот туризам за локалните организации и бизниси во прекуграничниот регион, што создава голема можност за зелен раст за сината економија од двете страни на границата.

 Долгорочно, проектот има за цел да го подобри животниот стандард и можностите за вработување преку развивање на одржлив и одговорен туристички потенцијал на прекуграничниот регион, преку иновативни и квалитетни туристички производи и преку продолжување на туристичката сезона.

Престижните говорници на работилниците, г-ѓа Андреана Трагуда, д-р. Кандидатот за менаџмент на мозок ги презентираше современите туристички алтернативни форми на туризам, додека претседателот на Велосипедското здружение „MACHITIS Bike riders of Serres“, г-дин Јоргос Теодоридис ги анализираше активностите на здружението, како и проблемите со кои се соочуваат велосипедистите во нивните секојдневни возења. Како дел од проектот беше креирана и апликација за мобилни телефони, која ја презентираше претставникот на Секторот за туризам на општина Серес, г-дин Јоргос Арапакис. Водечкиот партнер, општина Серес, го претставуваше експертот за транспорт г-ѓа Фотини Микики, која зборуваше за активностите и идните развојни планови. За развојот на ориентирањето во Серес, ориентационен спорт кој користи специјално дизајнирани и детални мапи, зборуваше дипломираниот ТЕФАА г-дин Василис Хортомарис.

На состаноците присуствуваа хотелиери, локални тела, претседатели на велосипедски и планинарски клубови, трговци со велосипеди, како и млади велосипедисти и други, кои покажаа голем интерес за идеите и ставовите на организациите кои го предлагаат локалниот прекуграничен развој. проект.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
Прескокнете до содржината